Client
City of Copenhagen
Location
Copenhagen, Denmark
Status
Proposal – Competition ended
Year
2015-2016
TEAM
Anders Ojgaard & Brian Lottenburger

 

A plan to integrate an island

UBLA partnered up with Danish architectural practises Polyform and Holscher Nordberg to create a master plan for “Paper Island” in the heart of Copenhagen. Our team was pre-qualified as one of a total of 7 teams.

Despite its supreme location by the water and right in the centre of the city, Paper Island was for centuries used by, first, the Danish navy and later, up intil 2012, by the Danish press association ― using it to store paper needed to print newspapers.

UBLA previously won the competition for a concept for a new public activity on the island.

The masterplan work is directly related to this initial competition but expands on it to include the entire island.

Process

At an early stage, the team decided on a core concept that splits life on Paper Island onto two levels: Public life on the ground level, and residential life higher up.

The existing Paper Island is characterised by several large warehouses that, apart from one, has little architectural value. At the same time, however, these warehouses have defined the island over the past couple of years as they have housed the hands-on science museum and street food hall that has introduced the people of Copenhagen to the island.

So how could we keep the qualities of these warehouses while not actually keeping the structures themselves?

Our proposal maintains traces of the warehouses as a skeleton for the master plan, as the structures’ columns and girders are kept as a frame for the new uses on the island.

During the process we worked from a desire to create a dense and highly diverse environment characterised by a variety in the size of spaces and an equally varied vertical space that effectively constructs a second “ground level” as an urban plateau several storeys above the original ground level.

 

UBLA’s initial diagrammatic sketches.

 

At this stage of the work, we also incorporated “bridges” connecting structures well above ground level and having multiple functions:

  • Inside the bridges, unusual living spaces with amazing views
  • On top, walkways connecting the rooftop gardens that are also part of the concept
  • Seen from the ground level visually interesting elements that help define the space below and make it feel more intimate.

 

UBLA’s initial diagrammatic sketches.

 

In the final proposal, the two levels of space remain, but a more conservative grid is applied and the raised level is less articulated as a separate space.

Traces of the warehouse skeleton are found inside selected structures and extended into the urban space at a key street leading to the water.

 

papirøen

papirøen

papirøen